Congrés Internacional – RegioCat

“El Regionalismo bien entendido”
Ambigüitats i límits del regionalisme a l’Espanya franquista

De dimecres 29 a divendres 31 de gener de 2020
Palau Macaya (Passeig de Sant Joan 108, 08037 Barcelona)

El projecte “Regionalismo en Cataluña bajo el franquismo: discursos y prácticas” (HAR2017-87957-P – Regicoat), del grup de recerca IdentiCat de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) vol tancar els seus primer tres anys d’activitat amb una trobada d’investigadores i investigadors que estiguin treballant el paper del regionalisme dins del franquisme des de perspectives culturals, polítiques, institucionals, històriques, econòmiques, jurídiques o artístiques. Al nostre parer, a redós de la dictadura (en col·laboració, connivència o permissivitat) trobem una sèrie de pràctiques i discursos que matisen la suposada uniformitat del franquisme. És a través d’aquests elements regionalistes que podem rastrejar continuïtats i reinterpretacions del passat, que s’integren o es toleren alguns particularismes, i que podem obtenir una visió més complexa i ajustada del règim espanyol i de la societat que n’ha estat hereva.

El congrés s’articula (provisionalment) en diferents taules temàtiques on cada participant disposarà de mitja hora per introduir el seu treball. Al final de les diferents presentacions, s’obriria el debat a partir d’allò exposat. A més, també comptem amb les conferències confirmades dels professors Eric Storm de la Universitat de Leiden i María Dolores Jiménez Blanco de la Universitat Complutense de Madrid. Posteriorment, una selecció de les diferents aportacions seria editada en una o més publicacions.

Informació per a participar al Congrés

  • Fins el proper 15 de novembre de 2019 s’accepten propostes de comunicació sobre regionalisme a l’Espanya franquista, en temàtiques que inclouen discursos i pràctiques vinculats amb la conceptualització i els estudis de cas d’aquest fenomen, les narratives i actuacions des del món de la cultura, i/o la vessant més política relacionada amb la ideologia i les pràctiques polítiques. Les propostes han d’incloure les dades completes del comunicant, un títol provisional i un breu descriptor, i cal remetre-les a jclaretmi@uoc.edu
  • Les comunicacions seleccionades disposaran de 30 minuts d’exposició durant el congrés a celebrar del 29 al 31 de gener de 2020, amb posterior debat.
  • El primer d’abril de 2020 caldrà lliurar el text tancat d’acord amb les especificacions que es faran arribar als autors seleccionats.