Excepcionalment, el seminari es farà en format online. Per participar-hi, cal apuntar-se prèviament aquà http://symposium.uoc.edu/go/regiocat2.

Primera SessiĂł, dijous 6 de maig de 16 a 18 hores
- 16:00 Benvinguda
- 16:05 “La diplomà cia del disseny”, a cà rrec de l’historiador,i dissenyador i director d’Eina Oriol Pibernat, editor del llibre Diseño y franquismo. Dificultades y paradojas de la modernización en España.
A la dècada dels 50, Espanya va estar present a tres edicions consecutives de la Triennale di Milano. En aquell moment, es tractava de la mostra internacional mĂ©s important pel que fa a arts decoratives i arquitectura. El disseny industrial, l’estètica dels bĂ©ns de consum i la llar moderna van capitalitzar l’atenciĂł d’aquests esdeveniments, en un context econòmic de recuperaciĂł europea i socialitzaciĂł del consum i en el marc polĂtic-cultural de la Guerra Freda.
Els pavellons oficials espanyols van destacar i obtenir reconeixement per la seva insospitada modernitat. Aquest episodi obre un seguit d’interrogants que convé esclarir. ¿D’on provenia aquella modernitat audaç que destapava un altre rostre d’Espanya més enllà de l’aïllament i l’autarquia? ¿Com aquests pavellons van jugar les cartes del dià leg entre tradició i modern itat d’una forma tant convincent en un context tan poc favorable per la presentació de la realitat espanyola? ¿Quina era l’aposta de l’administració franquista al promoure i avalar aquells pavellons en termes de diplomà cia cultural? ¿Com aquestes “apostes” no estaven alliberades d’ambigüitats i de tensions internes en la pròpia administració? I, finalment, ¿quina mena d’impacte va tenir aquella experiència en la pròpia evolució del moviment en pro del disseny a Espanya i en les seves relacions amb l’administració a les portes del desarrollismo?
- 16:40 Resposta a cĂ rrec de la professora de la UOC Ana RodrĂguez Granell
- 17:00 Pausa
- 17:10 Debat moderat per la professora de la UOC Muriel GĂłmez
- 18:00 Tancament
Segona SessiĂł, dijous 20 de maig de 16 a 18 hores
- 16:00 Benvinguda
- 16:05 “La nacionalització de la perifèria”, a cà rrec de l’historiador i professor de la UIB Pere Salas Vives, autor del llibre L’espanyolització de Mallorca, 1808-1923.
La importĂ ncia dels Estats-naciĂł no Ă©s un fet natural, sinĂł sorgit a partir de les revolucions liberals de finals del set-cents i, molt especialment, durant el segle XIX. Precisament, l’estudi d’aquest procĂ©s a Mallorca, des de la invasiĂł napoleònica el 1808 fins a la dictadura de Primo de Rivera, el 1923, permet analitzar com els mallorquins adoptaren –i interioritzaren—, uns codis de conducta que anteposaven la identitat espanyola, basada en l’Estat i en la cultura castellana, a qualsevol altra, entre elles la catalano-mallorquina. El procĂ©s va estar protagonitzat per diverses agències, com poden ser els conflictes bèl·lics, l’expansiĂł de l’administraciĂł perifèrica bĂ sicament a cĂ rrec dels ajuntaments, els polĂtics i notables locals, la proliferaciĂł de sĂmbols nacionals, l’escolaritzaciĂł, l’esglĂ©sia catòlica, el moviment obrer i el regionalisme. En general, l’espanyolitzaciĂł va concretar-se tant a travĂ©s de mesures coercitives com de la voluntat de la pròpia ciutadania; sense oblidar el pes ambivalent de la història.
- 16:40 Resposta a cĂ rrec del professor de la UOC Joan Fuster Sobrepere
- 17:00 Pausa
- 17:10 Debat moderat pel professor de la UPF Alfons Aragoneses
- 18:00 Tancament