Dijous 23 de maig de 2024, de 18 a 20 hores
Sala de graus Albert Calsamiglia – Campus Ciutadella – UPF Carrer Ramon Trias Fargas 25-27
Organitzadors
Grup de Recerca en estats, nacions i sobiranies (GRENS) & El regionalisme franquista des de Catalunya: pràctiques i discursos centrípets (PID2021-125227NB-I00)
El llibre de Nicolás Sesma, professor a la Universitat de Grenoble-Alps, s’ha presentat com la història de la dictadura franquista escrita per i per a una nova generació. L’impacte ha estat immediat tant a nivell d’atenció mediàtica com del favor del públic que, lluny d’espantar-se davant les gairebé 760 pàgines de text i aparell crític, ha respost positivament i ha permès ja una doble reimpressió. Al llibre es trena una síntesi de les recerques acumulades les darreres dècades amb una anàlisi pròpia i singular fruit de les pròpies investigacions de l’autor i del pòsit d’una formació internacional amb, finalment, un estil treballat i atractiu que, sense renunciar a l’exigència disciplinar, salpebra la narració amb analogies contemporànies, anècdotes històriques i girs no exempts d’ironia.
Per posar a prova tants elogis, plantegem una presentació diferent i original que, des de la complicitat personal i professional, jugui amb la idea del ‘roast battle’. Així, hem demanat a quatre reconeguts especialistes que facin una lectura crítica del llibre des del seu àmbit d’expertesa. Cada intervenció respondrà a tres punts: quines mancances s’han detectat, quins encerts i quines dues preguntes plantejarien a l’autor. Tot plegat, en presència del mateix Sesma qui, al seu torn, tindrà dret a rèplica per donar continuïtat al debat… i a la batalla de parers oberta a tots els públics.
A la sessió participaran:
- Fernando Guirao, catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra
- Conxita Mir, catedràtica de la Universitat de Lleida
- Carme Molinero, catedràtica de la Universitat Autònoma
- Joan Maria Thomàs, catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili
- i el mateix Nicolás Sema, autor i professor a la Universitat de Grenoble-Alps